Loading...

OrganoWood patinering

Det modificerede træ beholder sin naturlige farve, men ældes derefter naturligt. Når træ ældes, gråner det og får med tiden en sølvgrå tone. 

 

Gråfarvningen af træ sker på grund af en mængde forskellige eksterne faktorer. Sollyset nedbryder bl.a. ligninet og hemicellulosen i det ydre træ, hvilket gør, at træet bleges. Andre faktorer som smudspartikler, belægninger på overfladen og døde vedpartikler gør, at træet bliver gråt. Kombinationen af blegningen og gråfarvningen skaber en sølvgrå nuance.


Afhængigt af, hvilket miljø træet placeres i, sker aldringen med forskellige hastighed. Aldringen går hurtigere, hvis træet er placeret i vejr og vind og sydvendt, som er mest eksponeret mod sol. I fyrretræ, som består af kerne og splintved, sker aldringen endnu hurtigere i splintveddet, da det optager vand betydeligt lettere end kernen og derved får et højere fugtindhold, der fremmer væksten af belægninger på overfladen.

På ovenstående billeder ses patineringen tydeligt. Til venstre er huset helt nyopført og på billedet til højre er huset 1 år gammelt.

OrganoWood®-modificeret træ ældes naturligt, hvilket medfører, at gråfarvningen ikke sker jævnt over træet. I standardtræ vil splintveddet f.eks. grånes hurtigere end kerneveddet. I et tidligt udviklingstrin kan gråfarvningen endda opleves som plettet, men det udjævnes relativt hurtigt. Efter 1-2 år har et trædæk, der er placeret udvendigt i sollys, fået en smuk overflade, der er jævnt grå.
En effekt, der kan forekomme på alt træ, der er placeret udenfor og ældes, er den såkaldte flisdannelse ("fiberluv"), hvor fibre løsner sig fra træets overflade. Dette optræder, når ligninet, som binder fibrene sammen, nedbrydes af solens UV-stråling. Problemet opstår især på træ, som placeres i miljøer med kraftig soleksponering. Flisdannelse kan mindskes med overfladebehandlinger og korrekt vedligeholdelse.

keyboard_arrow_up