Loading...

Fyr (pinus sylvestris)

Fyr i Danmark er normalt skovfyr. Fyr gror i det meste af Europa, og kvaliteten er meget svingende fra område til område. Træet har stor udbredelse i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Polen. Danmark forsynes fra disse områder. Skovfyr kan blive op til 100 år gammel med en højde op til 40m. og diameter på ca. 1m.

Egenskaber

Veddet har ofte forskellig farve, kerneveddet er lidt mørkere. Det er dog ikke altid, det er muligt at se forskel. Kerneveddet er hårdt og til dels holdbart. Til gengæld kan denne del ikke imprægneres. Splintveddet er blødere og ikke holdbart, men cellerne er åbne for imprægnering. Veddet er mørkt gulligt til rødbrunt, og kan variere meget i udseende afhængigt af alder og vækstområde. Jo hurtigere vækst, jo bredere årringe, og jo lavere densitet. Fyr med smalle årringe (langsom vækst) betegnes ofte som kvalitetstræ.

Trælast, hvor kerneandelen er større end 60 % betegnes ”paradigma træ” og bruges i stor udstrækning til fremstilling af vinduer, fordi kernetræ betragtes som holdbart.
Ikke imprægnerede fyrrebrædder med brede årringe (hurtig vækst) har kortere levetid end fyr med smalle årringe (langsom vækst). Til gengæld er fyr med brede årringe lettere at gennemimprægnere ved trykimprægnering, og kan på den måde opnå særdeles stor holdbarhed.
Fyr anvendes til en lang række forskellige formål, som f.eks. vinduer og døre, konstruktioner, broer, beklædning, hegn, legeredskaber, stern, havemøbler mv.

Beskyttelse

Fyr, der udsættes for vejrliget bør beskyttes med enten imprægnering, på-strygning eller evt. inddækning. Fyr, der ikke beskyttes, bliver angrebet af råd og svamp, men med rigtig beskyttelse får fyr en overordentlig lang holdbarhed.
Denne holdbarhed opnås også ved konstruktiv træbeskyttelse (bortledning af vand, ventilation, dryp-næse mv.)
Fyr angribes af råd og svamp ved en konstant op-fugtning til over 20 %.
Fyr er både let at forarbejde og også let at imprægnere. Fyr kan imprægneres til NTR kl. A, NTR kl. A/B, NTR kl. B samt NTR kl. M.

For alt træ gælder – i vides muligt omfang beskyttes træet ved ”konstruktiv træbeskyttelse” hvilket vil sige at man projekterer og bygger på en sådan måde at træet bliver ventileret og har mulighed for at tørre ud.

keyboard_arrow_up