organowood®

OrganoWood® er miljøvenlig og bæredygtig imprægnering - helt uden brug af giftige stoffer. OrganoWood-modificerede produkter fremstilles af certificeret svensk træ af høj kvalitet, og modificeres med kisel.

Frøslev er forhandler af OrganoWood® i Danmark.

Fremstilling

Hele OrganoWood teknologien er baseret på modificering af træ, hvorved fibrene forandres molekylært med ugiftige kiselbaserede stoffer. Dette gør OrganoWood til et meget bæredygtigt og miljøvenligt produkt på markedet.

Den patenterede teknologi er udviklet med inspiration fra den naturlige fossilering. Ved fossilering trænger naturlige stoffer som kalcium og kisel ind i træet og omdanner dette til mineraler. Dette sker naturligt i løbet af et meget langt tidsrum under forhøjet tryk og temperatur.

Det fine er, at mineralet ikke kan angribes af svampe og mikroorganismer, hvilket medfører, at det fossilerede materiale ikke nedbrydes. Ved at anvende denne miljøvenlige teknologi til modificering af biofibre accelereres den naturlige fossileringsproces, og det hele klares derfor nu i løbet af timer.

I metoden anvendes naturlige plantestoffer som organiske katalysatorer for at binde kiselstoffer til vedfibrene. Træmateriale, der behandles med OrganoWood-teknologien, bliver derfor ca. 10 % fossilt og 90 % almindeligt træ.
Fossileringen sker hovedsagelig på ydersiden af fibrene, hvilket indkapsler dem, og gør dem utilgængelige for svampe. Svampene dør derfor ikke som ved anvendelse af traditionelle træbeskyttelsesmidler, der indeholder biocider. I stedet skabes en fysisk barriere, der medfører, at svampene ikke kan komme ind til træfibrene og nedbryde dem.

Da fossilt materiale (kisel) ikke er brændbart, skabes der som en sidegevinst, også en effektiv flammebeskyttelse ved behandlingen.

varianter & træ

OrganoWood tilbydes i svensk fyr som terrassebrædder og reglar (til konstruktion af træterrasse)

Som noget nyt kan OrganoWood nu også tilbydes i gran til udvendig facadebeklædning - spørg vores salgsteam og videnspartnere om nærmere råd og vejledning. 

Organowood Basic - Reglar

OrganoWood Basic er, som navnet angiver, vores basis-produkt og anvendes kun til reglar. Tilbydes i dimensionerne 45 x 70 mm, 45 x 95 mm og 45 x 145 mm.

OrganoWood Select - Terrassebrædder

OrganoWood Select er terrassebrædder i absolut bedste kvalitet. Råvaren kommer fra de store skovområder i Mellemsverige - hvor træerne er langsomtvoksende og får tiden til at vokse sig store. Årringene i træet er tætte og holdbarheden er derfor i top. Råvaren er minimum i Kvinta kvalitet. Vi anbefaler, at produktet umiddelbart efter montage overfladebehandles for at lette den fremtidige rengøring og vedligeholdelse. 

OrganoWood Select Plus - Terrassebrædder

OrganoWood Select Plus er ekstra topbehandlet. Man får et produkt, der er mere smuds- og vandafvisende. Samtidig er Select Plus mere formstabilt med mindre risiko for fastgroede urenheder og en overflade, der er lettere at rengøre. Ved nyt OrganoWood Select Plus vil vand perle af overfladen. 

patinering

Det modificerede træ beholder sin naturlige farve, men ældes derefter naturligt. Når træ ældes, gråner det og får med tiden en sølvgrå tone.

Gråfarvningen af træ sker på grund af en mængde forskellige eksterne faktorer. Sollyset nedbryder bl.a. ligninet og hemicellulosen i det ydre træ, hvilket gør, at træet bleges. Andre faktorer som smudspartikler, belægninger på overfladen og døde vedpartikler gør, at træet bliver gråt. Kombinationen af blegningen og gråfarvningen skaber en sølvgrå nuance.

Afhængigt af, hvilket miljø træet placeres i, sker aldringen med forskellige hastighed. Aldringen går hurtigere, hvis træet er placeret i vejr og vind og sydvendt, som er mest eksponeret mod sol. I fyrretræ, som består af kerne og splintved, sker aldringen endnu hurtigere i splintveddet, da det optager vand betydeligt lettere end kernen og derved får et højere fugtindhold, der fremmer væksten af belægninger på overfladen.

OrganoWood-modificeret træ ældes naturligt, hvilket medfører, at gråfarvningen ikke sker jævnt over træet. I standardtræ vil splintveddet f.eks. grånes hurtigere end kerneveddet. I et tidligt udviklingstrin kan gråfarvningen endda opleves som plettet, men det udjævnes relativt hurtigt. Efter 1-2 år har et trædæk, der er placeret udvendigt i sollys, fået en smuk overflade, der er jævnt grå.

En effekt, der kan forekomme på alt træ, der er placeret udenfor og ældes, er den såkaldte flisdannelse ("fiberluv"), hvor fibre løsner sig fra træets overflade. Dette optræder, når ligninet, som binder fibrene sammen, nedbrydes af solens UV-stråling. Problemet opstår især på træ, som placeres i miljøer med kraftig soleksponering. Flisdannelse kan mindskes med overfladebehandlinger og korrekt vedligeholdelse.

vedligeholdelse

En OrganoWood terrasse vedligeholdes med dertil passende træbeskyttelse og rengøringsmidler. OrganoWood kan ikke males, da strukturen på overfladen er helt tæt, og maling derfor ikke kan binde på overfladen.

Vi anbefaler, at Basic overfladebehandles umiddelbart efter montage, samt at både Basic og Premium løbende vedligeholdes for at holde en flot, ren overflade. Når vand ikke længere lægger sig som perler på træets overflade er det tid for en rengøring og overfladebehandling.

Overfladen på OrganoWood kan med tiden få løse træfibre - dette kaldes fiberluv og skyldes solens naturlige UV-stråling. Overfladen kan virke lodden. Dette er helt naturligt og kan børstes af når træværket er tørt.

 

 

 

Til OrganoWood terrassebrædderne findes en serie af træbeskyttelsesprodukter. 

 • NR 01. Træbeskyttelse - Flamme- & rådbeskyttelse
  - Anvendes sammen med 02. Træbeskyttels.
  - Miljømærket træbeskyttelse der skaber en fysis barriere mod rådsvamp og samtidig giver flammehæmmende egenskaber.
 • NR 02. Træbeskyttelse - Smuds- & vandbeskyttelse
  - Anvendes sammen med 01. Træbeskyttelse.
  - Til færdigbehandling af OrganoWood Basic eller vedligeholdelse af OrganoWood Plus-behandlede terrassebrædder.
  - Med behandlingen vil vanddråber perle af træet.
 • NR 03. Trærengøring
  - Miljømærket rensemiddel til let eller svær tilsmudset overflade.
  - Anvendes før eller efter OrganoWood Træbeskyttelse

Få mere at vide om efterbehandlingsprodukter hos Wallmann.

OrganoWood

Frøslev er forhandler af det svensk-producerede OrganoWood.

Du kan læse meget mere omkring processen og lade dig inspirere af referenceprojekter på producentens egen hjemmeside. 

OrganoWood®

Hent produktdatablade

OrganoWood®

Montagevejledning

OrganoWood®

Datablade på træbeskyttelse