PRO8789

ABODO gør det nemt at tage det bæredygtige valg

Abodo er det nyeste skud på stammen i Frøslevs Heatwood-serie, og det newzealandske fyrretræ udmærker sig ved at være dokumenteret ekstraordinært bæredygtigt, æstetisk smukt og stort set knastfrit.

I den nordlige del af New Zealand er store dele af jorden dækket af bæredygtige skovplantager med det alsidige, hurtigt-voksende nåletræ, Pinus Radiata, også kaldet Radiata Pine. Frøslev indgik i 2019 et samarbejde med ABODO Wood Ltd. for at få det newzealandske fyrretræ ind i sortimentet. Det har nemlig en lang række gode egenskaber.

”Frøslev ABODO er det nyeste medlem af vores Heatwood-serie med varmebehandlet træ. Det er et produkt, der er dokumenteret ekstraordinært bæredygtigt, der har højeste holdbarhedsklasse, er kemikaliefrit og adskiller sig ved at være stort set uden knaster. Det giver et eksklusivt udtryk med en ensartet overflade,” forklarer Svend Anker Andersen, der er sælger hos Frøslev.

Det er sjældent at se et fyrretræ uden knaster, men i New Zealand opstammer de træerne op til seks meter højde, og ved at pleje træerne, mens de er unge, undgår man på sigt knasterne. Det mest specielle ved det newzealandske fyr er dog, at det vokser ekstremt hurtigt.

REGENERERER PÅ REKORDTID
Mens det almindelige, nordiske fyrretræ har en vækstperiode på op til 80 år, er det newzealandske fyr allerede klar til at blive fældet efter 25-30 år. I den periode optager træet lige så meget CO2, som det nordiske fyr gør på 80 år.

”Når træet vokser så hurtigt, kan man nå at fremvokse tre træer på samme tid som et enkelt nordisk fyr, så CO2-optaget er tre gange så højt,” forklarer Svend Anker Andersen.

Og det er en vigtig pointe i en verden, hvor efterspørgslen på bæredygtige byggematerialer er eksploderet.

Grunden til, at det newzealandske fyr vokser så hurtigt, er ifølge Daniel Gudsell, som er marketingsdirektør i ABODO Wood Ltd., at New Zealand har de optimale forhold for træet; frugtbar jord og milde vejrforhold med et højt årligt regnfald. Radiata Pine vokser dog også i Sydamerika, Sydafrika og i Californien.

NATURLIG IMPRÆGNERING
Som de andre træsorter i Frøslevs Heatwood-serie – ask, gran og nordisk fyr – bliver Frøslev ABODO thermo-modificeret ved høj temperatur tilsat vanddamp.

”Det er en bæredygtig varmebehandling, der forbedrer træets egenskaber uden brug af kemikalier. Du kan sige, at det bliver imprægneret på naturens præmisser,” forklarer Svend Anker Andersen.

Når man termobehandler træet, bliver fibrene i træet modificerede. Det fjerner alle spændinger i træet, så det bliver meget formstabilt og behageligt at arbejde med. Samtidig brænder man også alle sukkerstofferne i træet væk, så der ikke er nogen næring at komme efter for hverken insekter eller svamp.

Hvor det nordiske fyrretræ bliver opvarmet til 212 grader, bliver Frøslev ABODO opvarmet helt op til 230 grader. Træet tåler en højere varmebehandling, da det stort set er knastfrit, og knaster springer ved den høje varme.

”De knap 20 grader gør en stor forskel. ABODO-træet bliver endnu mere formstabilt og resistent over for råd og svamp, og dermed opfylder det holdbarhedsklasse 1, hvor det nordiske fyr er holdbarhedsklasse 2,” forklarer Svend Anker Andersen.

Hos Frøslev har det nordiske fyr været den træsort, der sælger bedst, men knasterne er altid en udfordring.

”Hvis du høvler i knaster, der er varmebehandlede, bliver de sprøde som glas – og det kan være udfordrende at arbejde med,” forklarer Svend Anker Andersen.

SMUK, VARM BRUN NUANCE
ABODO-træet er ikke bare bæredygtigt, holdbart og let at arbejde med. Det er også æstetisk flot. Træet har en smuk, varm, brun nuance, der er en smule mørkere end almindelig varmebehandlet træ. Du kan enten lade det patinere naturligt eller give det en løbende overfladebehandling med en farvepigmenteret træbeskyttelse, der bevarer den oprindelige, æstetiske overfladenuance.

ABODO-træet er især velegnet til beklædning af facader eller til terrassebrædder som et alternativ til hårdttræ og er allerede blevet meget populært herhjemme. I 2020 oplevede Frøslev en tredobling af omsætningen i forhold til det i forvejen høje salg, da træet blev lanceret i 2019.

Selvom ABODO-træet kun har været på det danske marked i få år, er der allerede flere eksempler på byggerier med ABODO-beklædning rundt omkring i Danmark. I Rudkøbing har Boligselskabet Langeland for eksempel renoveret sin eksisterende kontorbygning og beklædt den nye facade med ABODO, så den fremstår helt knastren og med den fineste åretegning.

Med udsigt over Aarhusbugten ligger en privat villa, hvor ejeren har valgt at kombinere de originale, mørkbrændte mursten med nye tilbygninger i ABODO-træ. Det giver en smuk kombination, hvor de rå sten møder det varme træ. Og ved den jyske vestkyst finder du et privat sommerhus, hvor hele facaden er beklædt med Frøslev ABODO uden overfladebehandling. Med tiden vil træet patinere til en flot vind- og vejrbidt, grå nuance. Mulighederne er mange med Frøslev ABODO.

”Det er et produkt, der virkelig taler til folk, og det har også et eksklusivt udseende med en smuk åretegning, der fungerer godt i både private villaer, sommerhuse og kontorbygninger, fortæller Svend Anker Andersen.

Den globale befolkning forventes at vokse hurtigt. Vi har brug for hurtigt regenererende træ, der er tilgængeligt i stigende mængder for at matche denne befolkningstilvækst – ellers løber vi simpelt- hen tør for ressourcer. Daniel Gudsell, marketingdirektør i det familieejede ABODO Wood Ltd.