F2A9674

Fra skrot til slot: Arkitekttegnet sommerhus i Norsminde

På en bakketop i Norsminde med udsigt over strand og vand har Kim Kjærsgaard Frandsen & Gitte Charlotte Rungholm bygget deres drømmesommerhus. Det lille, blå hus, der havde ligget på grunden siden 1970’erne, stod ikke til at restaurere. I stedet har familien opført et arkitekttegnet sommerhus på 145 kvadratmeter plus kælder med træ og bæredygtighed som nøgleord.

Det er 6 år siden nu, at Kim Kjærsgaard Frandsen stod på badebroen ved Ajstrup Strand i Norsminde med sin hustru Gitte Charlotte Rungholm og fik øje på det blå hus, der lyste op mellem træer og buske på den lille bakketop bagved.
”Hvis vi nogensinde kan få fat i den grund deroppe, så er jeg ret sikker på, at den har et specielt potentiale”, sagde han dengang til sin hustru. Drømmen bestod, og i september 2021 lykkedes det endelig familien at få handlen i hus.


”Vi har vinterbadet her i mange år, og en dag faldt vi tilfældigvis i snak med naboen til det blå hus, Per Dyreberg, og han fortalte, at daværende ejer måske overvejede at sælge. En uge senere havde vi købt,” forklarer Kim Kjærsgaard Frandsen.
Norsminde og Ajstrup Strand ligger syd for Aarhus og er kendt for sine store badestrande, smukke natur og hyggelige havn. Om sommeren summer byen af liv, når turister ligger til kajs for at nyde de lange, lyse sommeraftener ved vandet.


”Der findes ikke mange af den slags grunde. Vi ligger i næsten 7 meters højde og tilbagetrukket fra alting. Vi har ingen trafik foran huset, men vi har udsigt, som hvis vi lå i første række. Så her er bare fred og ro. Vi er så glade for, at det lykkedes,” fortæller han.

Fra skrot til slot

Det lille, blå hus på den naturskønne grund med udsigt over Norsminde og Ajstrup Strand blev bygget i starten af 1970’erne af den tidligere ejers far, som var arkitekt. Huset var lige omkring 50 kvadratmeter, men trods dets historie, stil og charme var det ikke muligt at renovere og bevare, forklarer Kim Kjærsgaard Frandsen:


”Huset var enormt charmerende, derfor brugte vi det også med glæde det første år. Men det var kun 50 kvadratmeter og i halvdårlig forfatning. Og fordi vi gerne vil bruge huset det meste af året, så kunne det ikke forenes med at restaurere det, desværre.”


I sommeren 2022 gik byggeriet i gang, og færdigt står sommerhuset godt og vel et år senere i juni 2023. Som bygherre på projektet er Kim Kjærsgaard Frandsen både glad og tilfreds med tidsplanen samt det resultat, de er kommet frem til.
”Jeg synes, det er flot, at vi, sammen med nogle fantastiske håndværkere, på et år har formået at bygge et hus af den størrelse i to etager på en grund, der er vanskelig at bygge på. Det kan ikke gå meget bedre,” siger han med et smil.

Vild med træ

Udover at hjælpe Kim Kjærsgaard Frandsen og familien med at få handlen i hus har naboen, Per Dyreberg, der er Arkitekt MAA, også stået for at tegne sommerhuset ud fra familiens ønsker til funktion, materialer og stil.


”Jeg er ud af en tømrerfamilie, så jeg kan godt lide træ. Og eftersom vores nabo, Per Dyreberg, er arkitekt, så sagde han selvfølgelig, at han havde nogle idéer. For det var ikke andet end 5 år siden, han havde bygget sit hus ved siden af, som er beklædt med cedertræ. Vi synes, at det er et utroligt smukt hus. Så vi besluttede ret hurtigt, at vi gerne ville bygge noget i
samme stil.”


Udover at bygge et hus, der harmonerer med den bakkede grund og de naturskønne omgivelser, var det også vigtigt for familien, at huset skulle bygges i træ både indenfor og udenfor, samt at det skulle bygges så bæredygtigt som muligt. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de udelukkende har engageret lokale håndværkere og virksomheder, men også i form af materialevalg, hvor familien blandt andet faldt for Frøslev Sature®.


”Ikke nok med at Frøslev Sature® har en enormt flot, lys farve, så faldt vi også pladask for silikatmodificeringen. Tanken bag det, at imprægneringen er et naturmateriale af sand og vand, og den her måde hele forarbejdningsprocessen foregår på, den tiltaler os,” forklarer Kim Kjærsgaard Frandsen.


Mens Frøslev Sature® pryder sommerhusets store sydvendte terrasse faldt valget af facadetræ på Frøslev Cedertræ, som med sin gode holdbarhed og varme farve patinerer smukt og befinder sig godt i kystnære miljøer.

Vi har valgt cedertræ, fordi det patinerer ligesom et skibsdæk. Det bliver helt gråt, og det kan vi godt lide. Og med kombinationen af cedertræ og Sature® så får man virkelig et spil i træet. De patinerer begge til en lysere farve, men hvor cedertræet bliver lidt mørk gråligt, får Sature® en lys gråhvid farve, og det, synes vi, er enormt flot sammen og passer godt til stedet og omgivelserne. Kim Frandsen

GOD HOLDBARHED

Netop omgivelserne stod højt på dagsordenen, da materialerne skulle vælges. På en høj, kystnær grund fyldt med buske og træer er det vigtigt at overveje, hvad man bygger sit hus af, særligt når man drømmer om minimalt vedligehold og lang holdbarhed, forklarer Kim Kjærsgaard Frandsen:


”Det betyder noget vedligeholdelsesmæssigt og i forhold til byggeriets bæredygtighed, fordi saltvand, vind og vejr er hårdt ved materialerne. Men eftersom man har altid bygget skibe i træ og skibsdæk i træ, så det er min overbevisning, at det kan holde bedre end så mange andre materialer, når man er ved vandet.”


Når Kim Kjærsgaard Frandsen fortæller om sit hus og reflekterer over det forgangne år, har han svært ved at lægge skjul på sin begejstring over det endelige resultat.


”Vi er mere end glade for resultatet. Vi har selv været bygherre på det, og det betyder i praksis, at vi har taget stilling til alle materialer selv. Det er jo nemmere at bygge et typehus, hvor meget er forudbestemt. Her var intet forudbestemt, og vi har endda ændret på flere detaljer undervejs. Men jeg vil sige, at 98 % af de beslutninger, vi har taget, dem er vi nået 100 % i mål med, og vi kunne ikke være mere tilfredse,” afslutter han.