Foto 02

Bliv klogere på træ

En gruppe træentusiaster har skabt videnscenteret Træetshus på Sydfyn, der skal give både forskere, arkitekter, ingeniører, håndværkere og skoleelever en større forståelse for, hvordan vi kan bygge klogere med træ.

Kærligheden til træ stråler ud af lærings- og videnscenteret Træetshus, der er i gang med at spire frem i Øxenhaverne på Sydfyn. De første træpavilloner og bygninger er skudt op, mens centeret er omgivet af alle slags træer fra pil og birk til cedertræ og douglasgran.

”Vi ønsker at skabe en dybere forståelse for træ og dets egenskaber, da brugen af træ er en af de vigtigste faktorer i den grønne omstilling. Vores mission er at indsamle, udvikle og formidle kendskabet til træ,” fortæller arkitekt Uffe Black, der står i spidsen for projektet.

Uffe Black er både uddannet tømrer, ingeniør og arkitekt og har siden barnsben været interesseret i træ, så det har altid ligget i kortene, at han ville skabe et sted som Træetshus – og pludselig var både tiden og muligheden for det.

 

Klogere på træ

Med sig i styregruppen har Uffe Black en bredt sammensat gruppe inden for træbranchen og -videnskaben, der blandt andet består af skovejer Ditlev Berner, forstkandidat Ulrik Nielsen, tømrer Rasmus Bjørn, samt lektor ved Syddansk Universitet Birgir Norddahl.

”Vi har i fællesskab lagt en struktur for Træetshus, hvor vi gerne vil hele vejen rundt. Vi skal helt ud i skoven, hvor træerne vokser, gennem opskæringen til tømmer og frem til anvendelsen af træ i byggerier,” forklarer Uffe Black.

Centeret samarbejder desuden med førende forskere inden for skovbrug og træteknologi samt erhvervsskoler og arkitektskoler. Målgruppen er forskere, arkitekter, ingeniører, håndværkere samt skoleelever, der på tværs af faggrupper skal blive klogere på brugen af træ.

”Tømrerne skal lære, hvordan de forskellige træsorter vokser, ingeniørerne skal forstå, hvordan tømrerne arbejder, og folkeskoleleverne skal blive klogere på alle de gode egenskaber ved træ,” forklarer Uffe Black.

”Det glæder vi os meget til. Kurset kommer til at bestå af en introweekend og derefter 14 dages kursus med fokus på at bygge sit eget mindre træbyggeri. Det er det, vi synes, der er brug for lige nu. Med det nye kursus starter vi nederst i pyramiden og udbreder brugen af træ derfra." Uffe Black, arkitekt

NYE MÅDER AT BRUGE TRÆ PÅ

Træetshus består i dag af tre træpavilloner samt en bygning udført i LVL-træ, der fungerer som værksted og undervisningslokale. Når økonomien er til det, er planen at bygge en centerbygning til overnatning samt et væksthus, hvor forstfolk kan eksperimentere med forskellige træarter.

Træetshus ønsker at bidrage til at øge anvendelsen af træets vedmasse fra nuværende 25-30 % til 50 % og være med til at sikre, at fremtidens huse får en meget længere levetid fra de gennemsnitlige 100 år, et hus står i dag, til 200 år.

Indtil videre har flere folkeskole- og gymnasieklasser samt fagfolk fra træbranchen været på besøg på videnscentret til kurser og undervisning, og lige nu er styregruppen i gang med at udarbejde et kursus til private, der ønsker at bygge deres eget tiny house, pavillon eller et andet mindre byggeri i træ.