Afs075[49]

Grønne skolegårde kan skabe bedre børneliv

Når de danske skoleelever får frikvarter, burde de kunne løbe rundt i grønne omgivelser med flaksende sommerfugle og masser af liv. Det mener Michael Petersen fra Danske Anlægsgartnere, som arbejder for at gøre de danske skolegårde grønnere.

Har du også afleveret dit barn i skole og tænkt, at skolegården ikke var det mest inspirerende uderum? Så er du ikke den eneste. For størstedelen af de danske skolegårde er kedelige og dækket med grå asfalt, men det vil Michael Petersen, direktør i Danske Anlægsgartnere, gerne lave om på.

”Der er meget fokus på bynatur og grønne byrum lige nu, så hvorfor ikke begynde den grønne byudvikling i landets skolegårde til gavn for både vores børn og klimaet,” mener han.

Michael Petersen deltager også i EU-projektet Green Cities, der arbejder for flere grønne områder i byerne, og for ham er de grønne skolegårde blevet lidt en hjertesag.

VI MÅ GØRE NOGET

Det hele startede med en personlig oplevelse, da Michael Petersen en dag cyklede fra Danske Anlægsgartneres sekretariatet på Frederiksberg til Fisketorvet. På vej gennem Vesterbro kom han forbi en folkeskole, hvor der inde bag murene lå en trøstesløs grå skolegård med asfalt og intet andet.

”Det billede satte sig fast i mit hoved, og jeg tænkte, at jeg måtte gøre noget. Hvad kan vi gøre for at skabe en begrønning af de her skolegårde? Danske skolebørn bruger så meget af deres tid i klasselokaler med larm og uro, så de har brug for et inspirerende, grønt område, hvor de kan komme ud og få lidt ro i hovedet i frikvartererne,” fortæller han.

Det synspunkt bakkes op af dansk forskning fra Københavns Universitet, der slår fast, at nær natur i folkeskoleelevers skoledag giver øget fysisk og mental sundhed, bedre koncentration og bedre indlæring. Samtidig begrænser grønne byrum negative klimakonsekvenser som voldsom hede om sommeren og oversvømmelse ved massiv regn.

UDSIGT TIL HERLEV

For at sætte handling bag sine tanker og skabe et godt eksempel rakte Michael Petersen derfor ud til Herlev Kommune, hvor han i forvejen kendte landskabsarkitekt Kirsten Høi. I Herlev har de en
vision om, at enhver borger skal kunne se et træ fra sit vindue, så ideen med de grønne skolegårde passede perfekt ind. De fik hurtigt borgmesteren med på ideen og søgte fondsmidler til at ændre skolegårdene på alle fem skoler i Herlev til grønne, klimavenlige frirum.

I 2020 fik skolegårdene nye grønne bede, udekøkkener, hvor de kan lave mad, og små grønne kroge til udeundervisning under åben himmel – og børnene har været involveret i hele processen fra gode ideer til at hjælpe med at plante det grønne. For når de selv har været med til at skabe det, passer de også bedre på det, så det bliver ved med at være pænt.

”Med Herlev-projektet ønsker vi at inspirere forældre, lærere og skoleledere til at se, at det er en god ide. Herlev har nu fået natur og grønt ind i alle skolegårde. Der skal ikke bare være en græsplæne til at spille fodbold på, der skal være træer, buske og biodiversitet, så sommerfugle og bier skaber liv på skolerne,” fortæller Michael Petersen og understreger:

”Det fede ved det grønne er, at det kun bliver smukkere og smukkere med tiden, når planter og træer vokser op.” Michael Petersen

INVOLVERER SKOLERNE

Michael Petersen og Danske Anlægsgartnere har også været drivkraften bag to konkurrencer i henholdsvis 2020 og 2022, hvor danske folkeskoler blev inviteret til at tegne – og vinde – en ny grøn skolegård.

”Vi har fået over 100 forslag begge gange. Det er vildt fedt. Kochs Skole i Aarhus vandt i 2022, og de har selv været ude og søge nye midler til at gå videre med projektet, så det er skønt at se, at det griber om sig derude,” siger han.

For Michael Petersen startede projektet med de grønne skolegårde som noget, hvor han tænkte: Wauw, det kunne være fedt at gøre. Siden har projektet grebet om sig, og Michael har kun fået øjnene op for flere og flere gode grunde til at gøre det.

”Det har været som at åbne ikke bare ét, men 10 kinderæg. Der er så mange fede ting ved det her, og jeg tror virkelig, at det kan gøre en forskel. Det er fantastisk for børnelivet og for samfundet og det er godt for klimaet,” fortæller han.

Derfor håber han også, at flere danske kommuner vil få øjnene op for mulighederne for at forvandle de mange grå kvadratmeter til spirende, spændende byrum.

”Det kunne være fedt med en statslig pulje, der gav tilskud til kommunerne på samme måde, som staten tilbyder medfinansiering til nye cykelstier, så vi for alvor kunne få sat skub i de grønne skolegårde,” slår Michael Petersen fast.