Dsc1157 Red

Håndværkere og bygherrer har stigende fokus på bæredygtigt byggeri

Samfundets voksende interesse for bæredygtighed får flere håndværkere til at købe miljø- og klimavenlige byggematerialer, men to ud af tre føler alligevel ikke, de ved nok.

Bæredygtighed er på alles læber i øjeblikket, og byggebranchen er ingen undtagelse. Selvom bygherrer, entreprenører og håndværkere har løbet ekstra stærkt de seneste år, er deres fokus på den grønne omstilling ikke blevet mindre. Tværtimod.

Ifølge en undersøgelse af håndværkernes holdning til bæredygtighed køber 35,3 % ofte eller altid miljø- og klimavenlige byggematerialer. Kun 29,8 % svarede det samme sidste år.

”Det er superpositivt,” siger bæredygtighedschef Kristian Fribo fra STARK, der nu har foretaget undersøgelsen for fjerde år i træk.

FLERE STILLER GRØNNE KRAV
Byggeriet står for en tredjedel af den samlede mængde affald i Danmark, så der er meget at hente ved at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Indtil nu er det offentlige og de store private investorer gået forrest, men billedet ændrer sig nu stille og roligt, især fordi flere private boligejere også er begyndt at stille grønne krav. 34,2 % af de private boligejere stiller ofte eller altid krav om bæredygtighed i deres projekter, og det er en stigning fra 33,6 % sidste år.

”Den stigende efterspørgsel på bæredygtighed har været der længe, men det er forholdsvist nyt, at de private boligejere nu også stiller krav. Det er en positiv trend, der jo direkte påvirker håndværkernes valg af materialer,” forklarer Kristian Fribo.

Han hæfter sig dog ved, at det trods den stigende efterspørgsel stadig er begrænset, hvor mange håndværkere, der ofte, meget ofte eller altid rådgiver deres kunder om klimavenlige løsninger. I år var tallet 18 % mod 16,7 % sidste år.

”Hvorfor er der ikke flere SMV’er, der favner det og bruger den bæredygtige rådgivning kommercielt? Der er et stort uudnyttet potentiale her, men jeg tror, det handler om mangel på viden. De fleste har ikke lyst til at sige noget om det, de er usikre på,” mener Kristian Fribo. Og her rammer han ned i en anden vigtig pointe i undersøgelsen.

Bæredygtighed betyder enormt meget for STARK. Det er en del af alle de aktiviteter, vi laver, for vi har alle sammen et ansvar for, at vi kommer i mål med den danske målsætning om en 70% CO2- reduktion i 2030.” Krisitan Fribo, bæredygtighedschef hos STARK

MANGLENDE VIDEN ER EN BARRIERE
På trods af det stigende fokus på bære­dygtighed giver håndværkerne selv udtryk for, at de savner viden. 65,9 % af håndværkerne svarer i undersøgelsen, at de ikke føler, de har tilstrækkelig viden om miljø- og klimavenlige byggematerialer.

Og dét skal der gøres noget ved, mener STARK. Byggecenterkæden forsøger selv at gøre information og viden så let tilgængeligt som muligt via deres hjemmeside og ved at uddanne et korps af særlige bæredygtighedsambassadører til at rådgive kunderne i byggemarkederne.

Vi uddanner vores ambassadører i certificeret byggeri, miljø- og klimavenlige materialer, miljøvenlige løsninger og den lidt mere nørdede baggrundsviden, så de ved, hvad de taler om – eller hvor de skal gå hen for at få svar. Krisitan Fribo, bæredygtighedschef hos STARK

STARK kan også bryste sig af at have Danmarks største udvalg af miljø- og klimavenlige byggematerialer, hvor træ udgør en markant del af deres salg.

”FSC® eller PEFC-certificeret træ er bæredygtigt i sig selv, og vil du gå hele vejen, tilbyder vi også et cirkulært og bæredygtigt alternativ til nyt træ, GENTRÆ, som er indsamlet og renset byggepladstræ fra midlertidige konstruktioner. Derudover har vi stort fokus på kemikalier i blandt andet maling. Det er ikke direkte bæredygtigt, men mere miljøvenligt i forhold til indeklima og miljø,” afslutter Kristian Fribo.

OM STARKS BÆREDYGTIGHEDS­UNDERSØGELSE
Undersøgelsen er foretaget af A&B Analyse for STARK blandt 847 håndværkere fra små og mellemstore virksomheder i efteråret 2021. Formålet med undersøgelsen er at afdække bæredygtighed i byggebranchen set fra håndværkernes perspektiv.

VIDSTE DU…
at på det danske marked findes der i dag mere end 5.000 byggematerialer, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten?

Kilde: Miljømærkning Danmark