Klimatorium Hero

Klimatorium - Ikonisk træbyggeri med vilde visioner

Med sin pragmatiske arkitektur og en iøjnefaldende bølge i lyst træ puster Klimatorium nyt liv i den vindomsuste havnefront i Lemvig. Arkitekt Jan Ammundsen fra 3XN fortæller om tankerne bag det prisvindende byggeri.

Bølgerne slår ind over stenrevlen på kanten af Lemvig Havn, hvor den lille, vestjyske by har fået et nyt vartegn med store, internationale visioner. Danmarks nye klimacenter, Klimatorium, slog dørene op den 9. december 2020 og er i dag et innovativt og kreativt samlingspunkt, hvorfra forskere fra hele verden skal forsøge at løse klodens klimaudfordringer.

Ved første øjekast er Klimatorium en enkel bygning i to plan, der tilpasser sig den eksisterende bebyggelse på havnen. Den åbne glasfacade i stueetagen får dog den træbeklædte overetage til at se ud, som om den svæver i luften, og over hovedindgangen løfter sig en smuk træbølge, der former et unikt og letgenkendeligt pejlemærke.

”Vores mål har været at skabe en bygning, der fortæller historien om klimaet. Bygningen har et enkelt, stringent udtryk, mens bølgen skaber en tydelig identitet, der fører tilbage til områdets kulturhistorie med de karakteristiske fiskerbåde og samtidig symboliserer de klimaudfordringer, vi står overfor lige nu,” fortæller Jan Ammundsen, arkitekt og seniorpartner hos 3XN, der står bag projektet.

En ikonisk bygning med visioner så vilde som havet tiltrækker stor opmærksomhed, så det var ikke nogen nem opgave at få hevet i land.

KÆMPE INTERESSE
Da de to bygherrer, Lemvig Kommune og Lemvig Vand, udbød arkitektkonkurrencen i foråret 2018, blev de overraskede over den overvældende interesse. Hele 20 teams af arkitekter og rådgivere bød ind på opgaven om at arkitekttegne det nye klimacenter, hvor arkitekt­firmaet 3XN i samarbejde med SLA endte med at løbe af med sejren.

Allerede fra starten ønskede arkitekterne at give Klimatorium et enkelt udtryk med en simpel materiale-palet, der ikke gjorde det store væsen af sig: Det arkitektoniske hovedgreb skulle være pragmatisk og holdt i beton, stål og træ.

”Vi ville ikke opfinde noget nyt og vildt, men bruge de materialer, der i forvejen var i området. Klimatorium ligger i et gammelt industriområde, så betonen passer godt ind, mens vi har brugt masser af træ for at kombinere et stærkt udtryk med noget enkelt og simpelt,” forklarer Jan Ammundsen.

Selvom beton stadig er det mest udbredte byggemateriale i Danmark, var arkitekterne bevidste om at bruge så meget træ som muligt.

Ifølge Jan Ammundsen er træ nemlig et fantastisk materiale med stort potentiale.

Danmark er et rigtigt betonland, og alle i byggeriet lige fra bygherrer og entreprenører til håndværkere er dygtige til beton, men det var vigtigt for os at holde fast i træet. Jan Ammundsen, arkitekt 3XN

FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED
Træet har derfor spillet en stor rolle både i forhold til Klimatoriums æstetiske udtryk og i forhold til det bæredygtige aspekt.

”Træ er et af de ældste byggematerialer, vi kender, og det er et fantastisk materiale. Selvom nogen indvender, at det er svært at vedligeholde, kræver træ ikke mere vedligeholdelse end andre materialer, og så er det med til at mindske byggeriets klimabelastning,” forklarer Jan Ammundsen.

Når man designer en bygning, der skal være samlingspunkt for arbejdet med at løse verdens klimaudfordringer, spiller bæredygtighed en endnu større rolle end normalt.

Bæredygtighed er i forvejen en af vores kernekompetencer i 3XN, og vi har uundgåeligt haft stort fokus på CO2 i dette byggeri. Og her er træ bare et dejligt, bæredygtigt materiale, der har betydet meget for den positive CO2-del af byggeriet,” forklarer Jan Ammundsen.

Både bygherrer og entreprenører var med på ideen om at bygge i træ, så Klimatorium er endt utrolig tæt på sit udgangspunkt. Det eneste, arkitekterne ikke kom i mål med, var drømmen om også at skabe både dæk og søjler i træ.

”Beton er bare en billigere løsning, men vi oplever helt klart, at der er en bølge i gang, hvor tilgangen til at bruge træ er ved at vende, så det er kun et spørgsmål om tid. Havde vi skullet bygge Klimatorium om ti år, ville det hele uden tvivl have været i træ,” mener Jan Ammundsen.

Ud over det store fokus på træ har det også været vigtigt for arkitekterne at skabe et robust hus, der kan stå i mange år og samtidig give bygningen fleksibilitet.

”Vi har kun bygget på halvdelen af grunden, så der er mulighed for at udvide og gøre Klimatorium dobbelt så langt, hvis der bliver brug for det i fremtiden,” fortæller Jan Ammundsen.

Den største udfordring ved byggeriet har været at føre ideen om den organiske, klinkbeklædte bølge af træ ud i livet.

KREATIVT HÅNDVÆRK

Ideen til bølgen udsprang i første omgang af, at huset skulle tilbyde et socialt mødested for både de ansatte i Klimatorium, besøgende og borgere i Lemvig.

”Det blæser rigtig meget på de kanter – jeg kommer selv fra området – så vi ville gerne skabe et hyggeligt mødested med læ for vinden. Derfor er bølgen sydvendt og indrettet med bænkepladser, så du kan sidde inden i den. Det er ligesom at trække sig tilbage i en lille boble, hvor du kan sidde i solen og nyde en kop kaffe. Sådan håber jeg i hvert fald, at folk kommer til at bruge den,” forklarer Jan Ammundsen.

Og derfra udviklede det sig til bølgeformen, der også samtidig trækker tråde til både klimaudfordringer og Lemvigs karakteristiske fiskekuttere.

”Som gammelt fiskersamfund har borgerne i Lemvig altid levet af havet, så bølgen giver også bygningen en spændende, historisk reference,” forklarer Jan Ammundsen.

Men én ting er at få en god ide. Noget andet er at udføre den, da det er noget helt andet end montagebyggeri at skabe sådan en organisk bølgeform.

”Hvis vi havde spurgt en bådebygger, ville han tænke, at det var superlet, men som håndværker kommer du ikke bare løbende ind fra højre og bygger sådan en bølge der,” siger Jan Ammundsen og uddyber:

”Det gjaldt om at finde de helt rigtige håndværkere, der kunne gennemføre en så udfordrende bygningsdel. Det har krævet meget tålmodighed, og de har virkelig skullet prøve sig frem og bruge deres håndværksmæssige faglighed på en ny og kreativ måde – og så er det jo bare ekstra fedt, når det lykkes.”

Når du kigger på Klimatorium i dag, står bølgen knivskarpt og er det første, der springer i øjnene. Træder du inden for i Klimatorium, møder du bølgens organiske form fra den anden side, hvor de bløde linjer og det lyse træ tilfører varme og blødhed til det åbne indgangsområde med reception og café.

De ikoniske rammer er på plads, så nu er det op til brugerne af Klimatorium at få ført de store visioner ud i livet.