R Hjortshoj Hyrehojvej WEB 2

Nyt liv til gammelt træ

Innovation er kernen i arkitektfirmaet Lendager, der har en ambition om at accelerere den bæredygtige arkitektur ved at nytænke materialer. I Odsherred i Nordvestsjælland har de bygget et eksklusivt sommerhus udelukkende af genbrugsmaterialer.

Inde mellem træerne i Odsherreds smukke natur ligger et nyopført luksussommerhus, der består af fem forbundne bygninger med store glasfacader ud mod vandet. Det er ikke til at se ved første øjekast, men huset adskiller sig fra andre moderne sommerhuse ved at være bygget udelukkende efter cirkulære principper.

”Sommerhuset er designet og bygget med materialer, der enten er genbrug eller er blevet tilovers i andre produktio­ner. Vi vil gerne vise, hvor langt du kan gå i form af æstetik og muligheder, når du tænker genanvendelse og sunde materialer ind fra begyndelsen,” forklarer Niklas Nolsøe, der er arkitekt og Business Development Director i Lendager.

TRÆ MED HISTORIE OG SJÆL

Den private bygherre ønskede sig et sommerhus med meget plads fordelt på mindre afdelinger, og det første, arkitekterne gjorde, var at undersøge, hvilke genbrugs- og overskudsmaterialer de kunne skaffe så tæt på sommerhuset som muligt.

Sommerhusets trævægge, paneler og facader er bygget af overskudstræ fra Dinesens kvalitetsgulve, mens de bærende spærkonstruktioner består af massive bjælker fra et nedrevet byggeri ved Rigshospitalet i København.

”Det giver noget ekstra til byggeriet, at materialerne kommer med en anden historie og sjæl,” fortæller Niklas Nolsøe.

Træet til facaderne har fået en hård brænding for at sikre holdbarheden og skabe et æstetisk udtryk med naturligt sort pigment, mens det indvendige træ er blevet slebet, børstet og olieret med naturlig linolie.

Ud over de store mængder genbrugstræ er alle mursten hentet fra lokale nedrivningssteder og genanvendt, mens køkkenet blandt andet har en smuk terrazzo-bordplade lavet af knust restbeton og -mursten.

UDFORDRER DET KENDTE
Lendager Group har specialiseret sig i bæredygtigt byggeri med blandt andet upcyclede materialer, men Niklas Nolsøe lægger ikke skjul på, at der også er udfordringer ved at bygge efter de cirkulære principper.

”Mennesker er som udgangspunkt vanemennesker, der helst vil gøre, som vi plejer. Samtidig er truslen om klimaforandringer lidt som en trussel fra det ydre rum. Vi kan ikke se eller mærke, at jorden er overbelastet, så når vi kommer og vil gøre tingene anderledes, udfordrer vi det, folk kender, uden at de helt er overbevist om, at det er nødvendigt,” forklarer han.

Det er også en udfordring for håndværkerne, at de får nogle materialer i hænderne, som de ikke er vant til at arbejde med. Træet har måske en anden overflade, og plankerne er ikke ens i længde og bredde, så det tager ekstra tid for håndværkerne, som er vant til at konkurrere på tid og pris.

”Alt, hvad der er anderledes, har automatisk en indbygget risiko for at blive dyrere på grund af manglende erfaring. Det er vi oppe imod hver gang, men når vi gennemfører det, er håndværkerne altid begejstrede bagefter og fortæller nærmest samstemmende, at det giver en god følelse at arbejde med genbrugsmaterialer og en anderledes tilgang til byggeri. Så det er langt hen ad vejen et spørgsmål om tilvænning, og at vi skal turde mere,” fortæller Niklas Nolsøe.