Cederhusen Stockholm 1 Av 5

Et af verdens største træbyggerier kåret:

Årets Byggeri i Stockholm opført med yderst holdbart træ fra dansk producent

Cederhusen, der er et af verdens største træbyggerier, er blevet kåret til Årets Byggeri 2023. Det nu prisvindende lejlighedskompleks er beklædt med en særlig træart i form af canadiske cedertræ spån, hvilket Frøslev Træ har leveret i samarbejde med Moelven Sverige. Ifølge den danske træproducent kan vi lære meget af vores svenske naboers byggetraditioner, når det kommer til at lade træet spille førsteviolin i opførelsen af større byggerier som Cederhusen.

Prisen for Årets Byggeri 2023 er blevet uddelt i den svenske hovedstad Stockholm, og den gik til det nyopførte lejlighedskompleks Cederhusen i Hagastaden, som er et af verdens største træhusprojekter. Karakteristisk for Cederhusen er lejlighedskompleksets facade, der er beklædt med træ fra danske Frøslevs projektselskab i samarbejde med Moelven Sverige.

Hos træproducenten glæder man sig over, at et træbyggeri kan konkurrere på lige fod med andre byggerier – og ikke skal have sin egen særskilte konkurrence. Ifølge Thomas Lindner Nielsen, projektudvikler og produktspecialist hos Frøslev, kan den danske byggebranche lære meget af et land som Sverige:

- Det er naturligvis en stor ære, at vi har været involveret i Årets Byggeri i Stockholm, og vi er stolte over at have sat et så markant aftryk på byggeriet. Men vi er mindst lige så begejstret over, at et træbyggeri nu har vundet Årets Byggeri. Træbyggerier behøver nemlig ikke at blive placeret i sin egen kategori i Sverige. Det er på lige fod med for eksempel betonbyggeri, og det kan vi lære meget af i Danmark, hvor vi har en tendens til at placere træbyggeri i en kategori for sig, lyder det fra Thomas Lindner Nielsen, som tilføjer:

- Ud over at et træbyggeri tydeligvis appellerer til manges smag, besidder træ som byggemateriale en lang række klimamæssige fordele såsom en lav CO2-udledning og en fornybar ressource. Derfor bør vi i endnu højere grad indtænke træet som naturlig erstatning for de mere klimatunge byggematerialer.

Investerer udelukkende i træbyggerier

For svenske Folkhem, der har været bygherre på projektet, udgør opførelsen af Cederhusen en væsentlig milepæl, da der er tale om Stockholms første store byggeri i massivt træ, ligesom projektet indgår i en særlig portefølje af byggerier med fokus på klimaet:

- Cederhusen har stor symbolsk værdi både som det første projekt udført i massivt træ, der er blevet opført i Stockholm, og som ingeniørmæssig byggekunst med alt, hvad det indebærer i forhold til at bygge ovenpå en tunneldæmning. Hos Folkhem tog vi beslutningen om kun at udvikle og bygge i træ for flere år siden på baggrund af klimaaspektet. Vi har i dag 14 projekter i porteføljen, som vi arbejder med på forskellige stadier. Cederhusen er det første projekt, der opføres inden for denne investering, og det har manifesteret de fordele, der kan ses ved at bygge i træ, siger Anna Ervast Öberg, der er projekt- og forretningsudviklingschef hos Folkhem. Hun tilføjer:

- Vi kan tydeligt se en øget interesse og efterspørgsel på boliger bygget i træ, da mange privatpersoner gerne vil bidrage til en mere klimavenlig tilværelse og dermed vil bo i et træbyggeri. Derudover oplever mange, der bor i et træbyggeri, at træet giver et godt indeklima og bidrager til et smukt byrum.

Traditionsrigt og modstandsdygtigt træ

Frøslev har leveret 18.000 kvadratmeter træ til Cederhusen i form af canadiske cedertræ spån, hvilke fremstilles af store cedertræsblokke, der skæres i kileform. Kendetegnede for canadisk cedertræ er dets lange varighed og minimale vedligeholdelse, hvorfor denne træsort ifølge Thomas Lindner Nielsen er ideel til facader:

- Canadisk cedertræs naturlige modstandsdygtighed betyder, at risikoen for råd, svampe- og insektangreb er minimal, og så er det bare en ekstremt holdbar og næsten vedligeholdelsesfri træart med en dokumenteret funktionstid på mindst 50 år. Derfor er der i Skandinavien, hvor vejret ofte er blæsende og vådt, en lang tradition for brug af canadisk cedertræsspån på både tag og facade
, lyder det afslutningsvis fra Thomas Lindner Nielsen.

Det er 14. år i træk, at Stockholms Kommune arrangerer konkurrencen Årets Byggeri. De ti finalister blev udvalgt af en jury, hvorefter Cederhusen løb med sejren på baggrund af afstemning blandt hovedstadens indbyggere. I alt blev godt 4.100 stemmer afgivet.